среда, 2. новембар 2011.

Novi Sad

 Ime mu čine dve reči - NOVI i SAD, koje ga već i time označavaju novim rasadnikom ljudskog stvaralaštva. To je grad
 brzih promena
 .podjednako takav u očima svojih gostiju i svojih stanovnik

U srednjovekovnom amblemu Novog Sada golub sa maslinovom grančicom simboliše ljubav prema miru, zeleno polje - bogatstvo plodne ravnice, plava traka - tokove života, a tri kule sa zatvorenim kapijama - odbranu od svega što je neljudsko i nazadno.


Na severu je Srbije, u središtu Vojvodine, većim delom u južnoj Bačkoj, a manjim na obroncima Fruške gore u severnom Sremu; na 1.255. km toka Dunava; na 72 do 80 m nadmorske visine; između 19. i 20. stepena istočne dužine i 45. i 46. stepena severne geografske širine; na ušću je magistralnog kanala Dunav-Tisa-Dunav; raskrsnica je kopnenih i vodenih puteva; železnički čvor na magistralnoj pruzi od Atine i Istambula prema Budimpešti, Pragu, Berlinu, odnosno Varšavi i Moskvi; raskrsnica je magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva na internacionalnom putu E-5, prema Budimpešti na severu i Beogradu, Nišu i Atini, odnosno Sofiji i Istambulu prema jugu.



PETROVARADINSKA TVRĐAVA


Poznata i kao "Dunavski Gibraltar", građena je od 1692. do 1780. godine, na mestu srednjovekovne mađarsko turske utvrde. U gradnji su korišćeni najmoderniji planovi toga doba francuskog arhitekte, markiza Sebastijana Vobana. Projektanti su bili Marsili, Kajzersfeld, Sreder i Vanberg koji tu i počiva. Prostor obuhvata 112 h sa tri sprata u dubinu i 16 km raznih koridora. Glavnu odbranu je činilo 400 topova sa 12 hiljada puškarnica. Savršenstvo fortifikacije potvrđuje i sjajna pobeda Eugena Savojskog, 1716. godine, koji je branio tvrđavu sa svega 70.000 vojnika od turske vojske Damad Ali paše, koja je napadala sa 200.000 vojnika.


SAT NA TVRĐAVI


Da bi se iz daljine videlo koliko je sati, mala kazaljka pokazuje minute a velika sate. Potiče iz XVIII veka, kada je zamenjena stara manja kula, u kojoj je bio isti satni mehanizam. Prečnik satnih krugova je dva metra.


GRADSKA KUĆA


Stari Magistrat je jedna od najznačajnijih i najlepših građevina u Novom Sadu. Kao i katoličku crkvu preko puta, i ovo zdanje je projektovao Đerđ (Georg) Molnar. Izgrađena je 1895. godine u neorenesansnom stilu. Trg Slobode.


NIKOLAJEVSKA CRKVA SVETOG NIKOLE


Najstarija pravoslavna crkva podignuta pre 1730., posvećena prenosu moštiju Svetog Nikole u Bari. Pogođena u bombardovanju 1849., izgubila je prvobitnu unutrašnju dekoraciju. Ikonostas je radio Pavle Simić, 1862. U ovoj crkvi su na Malu gospojinu, 1913. kršteni sinovi Milene i Alberta Ajnštajna, Albert i Eduard. Nalazi se između Pašićeve i ulice Đure Jakšića.


USPENSKA CRKVA (USPENJA BOGORODICE)


Postoje svedočanstva da je Svetouspenska crkva postojala već 1731. Tadašnje zdanje je bilo izgrađeno od pruća i naboja. Gradnja nove, sadašnje crkve otpočela je oko 1765. Posebnu lepotu ovog hrama čine ikonostas i njegova rezbarija, kao i rezbarija Bogorodičinog trona, arhijerejskog prestola i crkvenog nameštaja retke lepote domaćih rezbara Marka Gavrilovića i njegovih sinova. Ikonostas su radili Janko Halkozović i Vasilije Ostojić. Stilom odudaraju ikone na severnim i južnim dverima, i ikone u arhijerejskom tronu, pa se veruje da je njih slikao Dimitrije Bratoglić iz Zemuna ili Mihajlo Jeftić iz Sremskih Karlovaca. Posle postavljanja zvona i nekih manjih radova, kao i ikonostasa, najverovatnije 1776. Uspenska crkva je dobila današnji izgled. Pored Srpskog narodnog pozorišta.


SABORNA (ĐURĐEVSKA) CRKVA SVETOG ĐORĐA


Novosadska saborna crkva je bila u gradnji još u toku 1734., a završena je, u baroknom stilu, oko 1740. za vreme vladavine carice Marije Terezije, pod patrijarhom Arsenijem IV Jovanovićem i episkopom Visarionom Pavlovićem. Navodi se da je rađena od kamena i opeke. Stradala je kao i veći deo Novog Sada 1849. Obnovljena je između 1860. i 1880. Današnji izgled definitivno je dobila na Uskrs 1905. po projektu Mihajla Harminca arhitekte iz Pešte, u vreme i zahvaljujući pre svega episkopu Mitrofanu Ševiću. Tada je izgrađen nov visok zvonik sa zvonima naručenim u Budimpešti. Dvadeset i šest ikona na ikonostasu, dve kompozicije iznad pevnica i dve velike ikone na tronovima Bogorodicinom i Arhijerejskom - radio je Paja Jovanović, pod čijim nadzorom je rađena i zidna ornamentika. Vitraže na prozorima je po njegovim nacrtima izradio Imre Zseler iz Budimpešte. Pašićeva ulica.


ALMAŠKA CRKVA SVETA TRI JERARHA


Prvu crkvu na ovom mestu, podigli su 1718. Srbi koji su se doselili na periferiju tadašnjag Petrovaradinskog Šanca, iz sela Almaša. Sagrađena od pruća, nije mogla biti dugog veka, pa je na istom mestu podignuta nova, nešto malo veća. Bački vladika, Visarion Pavlović ju je osvetio 30. januara 1733. Zatim se iznad stare podiže novo zdanje koje je osvećeno 1797. Po prostranstvu najveća pravoslavna crkva u Novom Sadu. Današnji izgled ima od kraja XVIII veka, kada je poslednji put obnovljena u stilu ranog klasicizma. Drvorez je radio Aksentije Marković a ikonostas i zidno slikarstvo Arsenije Teodorović, poznati slikar čiji se grob nalazi u crkvenoj porti, Uroš Predić je 1905. uradio ikonu Bogodorice na tronu. Almaška ulica.


RIMOKATOLIČKA PAROHIJSKA CRKVA SVETE MARIJE


Podignuta 1895. po nacrtima arhitekte Đerđa Molnara, u neogotskom stilu. Podignuta je na mestu stare crkve iz XVIII veka. Trg Slobode.


CRKVA SNEŽNE GOSPE


Crkva izgrađena u spomen pobede austrijske vojske nad Turcima 1716. Na istom mestu, ranije se nalazila mala kapela bez tornja, koju su Turci srušili tokom XVI veka, a na istom mestu podigli su drvenu džamiju sa minaretom i staništem za derviše. Po tome je nazvaše tekija što na arapskom znači odmorište. Fratri su je 1687. pretvorili u hrišćansku, katoličku crkvu, a 1881 je sagrađena sadašnja, sa dva gotska tornja, sa oltarima u tri hrišćanske varijante, katoličkoj, pravoslavnoj i protestantskoj. Na zadnjem kubetu su krst i polumesec. Karlovački put.


NOVOSADSKA SINAGOGA


Danas se ovo zdanje koristi kao koncertna dvorana i u njemu se ne vrše religiozni obredi.Gradnja škole, hrama i opštine kao celine, završena je 1909. godine po projektu Lipota Baumhorna, arhitekte iz Budimpešte.Sva tri objekta su građena u stilu secesije.


SRPSKO NARODNO POZORIŠTE, Pozorišni trg
Belim mermerom obloženo zdanje sagrađeno je 1981. godine, a projekat je izradio dr. Viktor Jackijevič.


  SPENS
Moderno zdanje u kojem se održavaju sportski susreti, koncerti, kongresi, omiljeno je stecište Novosađana.Sagrađeno je 1981. godine po projektu arhitekte Živorada Jankovića i Branka Bulića. Dobro mesto za šoping i provod.


  Štrand
Najlepša plaža na Dunavu, novosadski Štrand je zvanično otvoren 1911. godine. Kupaći kostimi koji su tada mogli da se vide na Štrandu, nimalo ne liče na današnje, i više su sakrivali nego što su otkrivali. Uz ulaznicu je išao i obavezni kupaći kostim, koji je morao da zadovolji stroga pravila.
Tokom dvadesetih godina prošlog veka je iščezla je podela na ženska i muška kupališta a kupaći kostimi su sve više privlačili poglede i mamili uzdahe. Do Štranda je vozio tramvaj «Trčika» koji je polazio je iz Železničke ulice.
Danas "Štrand" zahvata sedam hektara zelenih površina i skoro isto toliko peščanih. Duž 700 metara plaže posetioci uživaju i u hladu oko 400 stabala i šiblja. Za bezbednost kupača i posetilaca brinu spasilačka i redarska služba, a o zdravlju brine dežurni lekar. Tokom vrelih letnjih dana na"Štrand" dođe oko 15.000 posetilaca. Na raspolaganju im je 700 kabina, brojni ugostiteljski i zabavni sadržaji za sve uzraste. Ponudu upotpunjavaju i brojne kulturne i sportske manifestacije kao što je "Etno"- festival kulinarskog umeća, "Dunavska regata TID", "Novosadski triatlon", takmičenja u odbojci, košarci, fudbalu, free-climbing-u, skokovima u vodi sa "Mosta slobode" ...
Kao i naša svakodnevna potreba "da vidimo" i "da nas vide", dolazak na "Štrand" je "obavezan" do u sitne sate leti ...


Novosadski Kej za šetnju i druženje
Hoteli: Park, Vojvodina, Novi Sad...
Kafići i klubovi: Bistro, Gusan, RST, Rut 666, Amnesia, Ex, Modena, Adresa, Central house, Flamingo, La Šons, Killy, Hedonist i još mnogo drugih mesta za lud provod i druženje...
                                                                                                                                                                                                                  KULTURNE ZNAMENITOSTI

  • U Novom Sadu se održava (svake godine u maju) Sterijino pozorje (osnovano 1956), Međunarodni trijenale pozorišta u fotografskoj umetnosti, Međunarodni trijenale scenografije i kostimografije, Međunarodni trijenale pozorišne knjige i periodike.


Od ostalih kulturnih manifestacija svakako su važne: "Leto u sinagogi", Zmajeve dečje igre (svake godine u junu), "Zlatno oko" međunarodna izložba umetničke fotografije, Festival fotografskog i video stvaralaštva Vojvodine, Festival podunavskih zemalja "Oj, Dunave, Dunave plavi", "NOMUS" Novosadske muzičke svečanosti, Međunarodni festival uličnih svirača, INFANT - Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, Džez festival -INTERZONE, "Džez metronom", Egzit-fest, "Štrand fest", "Zlata brana" - smotra dečjeg folklora Slovaka, "Zlatno zvonce", "Zlatna tamburica", Festival duhovne muzike, Festival jugoslovenskog igranog filma, "Fokus" - izbor filmova sa FEST-a.

Нема коментара:

Постави коментар